Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания?

Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания?
Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания?

Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания?

Поне веднъж годишно ни се налага да направим профилактика при личния си лекар. От там излизаме с един куп назначени ни кръвни изследвания, дори и да нямаме никакви оплаквания, а след като го направим идва страшното – Как да разчитаме показателите на кръвните си изследвания? За хората без медицинско образование и една кръвна картина, би им изглеждала като написана на китайски почти, макар и да съдържа всякакви латински цифри и букви. Всеки един от нас се есблъсквал с това, и особено ако има резултат, който е над нормата или под тогава настъпва гоямото чудене преди да посетим лекаря си отново. Хубаво е все пак, когато човек се интересува от своите показатели в кръвните си изследвания, а така има и желание да подпомогне своя лечебен процес. Но все пак нека видим кое какво означава от стандартните кръвни изследвания:

RBC – червени кръвни телца(еритроцити) , който най общо отговорят за приноса на кислород към клетките,в нашето тяло. Ако въ вавшите кръвни изследвания те са под нормата си(3.7-5.3 за жени и 4,4-5,9 за мъжете) възможно е да имате анемия или нещо подобно.

MCV – среден обем еритроцити, които стандартно са мъже и жени са с долна граница 82,0 и ново  са признак на евентуална анемия ако вие самите сте с много ниско MCV.

WBC – това са левкоцитите, бели кръвни телца, отговорни за за защитата на човешкия организъм срещу вируси и микроби, но когато ние сме болни то те понякога са с високи стойности. Те се „съхраняват“ в нашия костен мозък. Ниските им стойности покават, че човешкият организъм на практика няма защитни сили ,срещу вирусите.

Холестерол – показва колко интензивна е обмяната на веществата в нашия организъм

HDL cholesterol е „добрият“ холескерол

LDL cholesterol e „лошият“ холескерол. Високите нива на LDL показват риск от инфаркт и инсулт.

Общ белтък(Total protein) – Ако човек се храни лошо, или е силно изтощен тогава нивата ан общия белтък спадат, и така се нарушава усвояването му от организма

HgB  хемоглобин, който е основният приносител на кислород към клетките, но той намалява понякога особено ако сме прекалили с определени храни и алкохол. Ниският емоглобин пречи на съсирването на кръвта

RLT– това са тромбоцитите, а те най общо отговарят за съсиравнето на кръвта ни

LYM са лимфоцитите ни, които се борят с вирусите,ъ когато разбира се има такива.

СУЕ – утайка на кръвта или скорост на утаяване на еритроцитите, която утайка при натравяния и възпаления в повечето случай е ускорена(ускорена утайка)

Hct – хематокрит, които дава информация за обема на кръвните клетки в кръвта ни.

Creatinine – креатин, който от своя страна отговаря за правилното функциониране на бъбреците

Limph – лимфоцитите, който трябва да бъдат до 30% от общия брой левкоцити.

Асат/Алат са отговорни за правилното функциониране на черния дроби  са важни ензими. Завишените им стойности обикновенно са сигнал хепатит.

Uric acid – пикочна киселина, която се отделя от бъбреците и се изхвърля с урината

Urea-Урея, която е показател за белтъчната обмяна и за правилната бъбречна функция

За да могат къвните изследвания да покажат аксимално точни резултати, е добре те да се направят след 8-12 часа от последния прием на храна и течности, с изключение на вода.

EOS -еозинофали, които ако са повече от 5 % означава, че е възможно да имате някаква алергия

Това са най-общо показателите от стандартните кръвни изследания. При отклонения в общите показатели е възможно да са неоходими допънителни изседвания или консултация с друг специалист. Разбира се не бива сами да си поставяме, каквато и да било диагноза.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*